Mısır: BM İklim Zirvesi’nde kayıp ve zarar fonu oluşturulması “tarihi bir başarı”
ŞARM EL Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Kontratı 27. Taraflar Konferansı’nda (COP27) tüm görüşlerin dinlendiğini belirterek, iklim değişikliğinden zarar görenler için fon kurulması kararını “tarihi bir başarı” olarak nitelendirdi.
COP27 Başkanı ve Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, 6 Kasım’dan bu yana Şarm el-Şeyh’te devam eden BM İklim Zirvesi sonunda basın toplantısı düzenledi.
Zirvenin sona erdiğini kaydeden Şukri, gelecek yılki “COP28″in başkanlığının Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) devredilmesi için uyum sürecinin başladığını açıkladı.
Şukri, “İklim Zirvesi’nde tüm katılımcı ülkeler arasında uzlaşıya varmak için tüm görüşleri şeffaf ve objektif bir şekilde dinledik ve iklim değişikliği sorunlarından kaynaklanan kayıp ve zararları finanse etmek için bir fon oluşturulmasıyla tarihi bir başarı gerçekleştirdik.” dedi.
İklim değişikliğinden ziyan gören ülkelerin çoğunluğunun gelişmekte olan ülkeler olduğuna işaret eden Şukri, bu ülkelerin iklim meselesine yönelik ortak sorumluluklarını yerine getirmek için finansmana muhtaçlık duyduğunu vurguladı.
Mısırlı Bakan, iklim değişikliğinin yol açtığı ziyanların finanse edilmesi ismine bir fon oluşturulmasının, Afrika ve gelişmekte olan ülkelerin “acil ve ısrarlı” bir talebi olduğunu, birkaç yıldır göz arkası edildiğini belirtti.
Şukri, COP27’de uzlaşı sağlanan konuların, geçmiş yıllarda verilen taahhütlerin yerine getirilmesi için düzenlenen bir zirve olması açısından da tutarlı olduğunu kaydetti.
COP27’ye katılan heyetlerin temsilcileri, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliği sonucunda maruz kaldıkları kayıp ve ziyanları tazmin etmek için bir fon kurulmasını onaylamıştı.
Bu yıl Mısır’ın ev sahipliğinde Şarm el-Şeyh kentinde 6 Kasım’da başlayan BM İklim Zirvesi’nin 18 Kasım’da sona ermesi planlanıyordu. Lakin 18 Kasım’da BM Zirvesi’nin COP27’nin tarafları ortasında muahedenin sağlanması için uzatıldığı açıklanmıştı.